Πρόσφατα, η δημοσιογράφος Sarah O’ Conner κατάφερε να μπει για λογαριασμό των Financial Times στο εσωτερικό μιας αποθήκης του Amazon στη βρετανική πόλη Rugeley και τα στοιχεία που κατέγραψε είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Το κύριο συμπέρασμα είναι πως παρόλο που η εταιρεία προσφέρει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους, τους προσλαμβάνει για μικρό χρονικό διάστημα μέσω γραφείων εύρεσης εργασίας, με αποτέλεσμα να μην τονώνεται η τοπική οικονομία. Οι κάτοικοι της πόλης θεωρούσαν ότι με την αξιοποίηση της μεγάλης αποθήκης στην περιοχή που παλαιότερα δέσποζε ένα μεγάλο ορυχείο, θα σημειωνόταν μεγάλη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις και στην αγορά των σπιτιών, αλλά αντιθέτως τα στοιχεία παραμένουν στάσιμα.
«Για εμάς καλός εργοδότης είναι αυτός που νοιάζεται για τους υπαλλήλους του και τους παρέχει βιώσιμη απασχόληση, και όχι κάποιος που τους φροντίζει τη μία εβδομάδα και την επόμενη τους απολύει», δηλώνει ένα μέλος του συμβουλίου της πόλης.
Πιο σημαντική από την αμυδρή επίδραση στην τοπική οικονομία, είναι η δουλειά στην ίδια την αποθήκη. Οι υπάλληλοι δεν είναι καθόλου χαρούμενοι. «Αυτό που ακούμε είναι ότι η αποθήκη λειτουργεί σαν ένα στρατόπεδο σκλάβων», λέει ένας κάτοικος του Rugeley.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εργαζόμενοι παραπονούνται ότι οι μπότες που τους δίνει η εταιρεία να φορούν για ασφάλεια είτε δεν τους κάνουν είτε είναι εντελώς άβολες. Μάλιστα, ένας πρώην διευθυντής της αποθήκης τους συμβούλευσε προτού φορέσουν τις κάλτσες και τις μπότες να απλώνουν στα πόδια τους βαζελίνη, ώστε να αποφύγουν τις φουσκάλες και τις πληγές.
Οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της ημέρας διανύουν μεγάλες αποστάσεις (7-15 μίλια), μέσα στο άγχος και την πίεση, ενώ κουβαλούν συνεχώς μαζί τους μικροσυσκευές σαν κομπιουτεράκια, τα οποία τους βοηθούν στο να εντοπίζουν τα πράγματα που θέλουν μέσα στην τεράστια αποθήκη. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές μετρούν και την παραγωγικότητα του κάθε εργαζομένου. Μόλις σχολάσουν και προτού αποχωρήσουν από τον χώρο, είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από ειδικά μηχανήματα, προκειμένου να διαπιστώσουν οι υπεύθυνοι εάν έχουν κλέψει κάτι.
Πέραν από τους χαμηλούς μισθούς, εάν κάποιος δουλεύει με αργούς ρυθμούς ή παραβιάζει κάποιον από τους κανόνες της εταιρείας, άμεσα θα δει την πόρτα της εξόδου.
Με την οικονομική κρίση να εξαπλώνεται παντού, η εταιρεία Amazon συχνά τονίζει το πόσες θέσεις εργασίας έχει «ανοίξει» σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κολοσσός διαδικτυακών αγορών έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. λίρες στις επιχειρήσεις του στην Αγγλία, ενώ πέρυσι ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει άλλες τρεις αποθήκες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δημιουργώντας επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας.
Τέλος, το Amazon σε απάντηση του ρεπορτάζ, απέστειλε μια ανακοίνωση, επισημαίνοντας: «Μερικές θέσεις στις αποθήκες μας είναι πράγματι απαιτητικές και κάποιος εργαζόμενος μπορεί να χρειαστεί να διανύσει 7-15 μίλια με τα πόδια σε μία βάρδια. Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στις αγγελίες μας και στη διαδικασία πρόσληψης… Όπως οι περισσότερες εταιρείες, έχουμε για κάθε εργαζόμενο της εταιρείας συγκεκριμένες προσδοκίες και μετράμε την απόδοσή του σε σχέση με αυτές τις προσδοκίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας